Umyť si jablko či mrkvu predtým, než ich zjeme, je nám nejako prirodzené. Súvisí to predovšetkým so zdravím a bezpečnosťou, pretože aj keď sa to už v súčasnosti odsudzuje, donedávna mohlo byť ovocie a zelenina postriekané pesticídmi. Hygiena tiež znižuje riziko kontaminácie. Ako teda umyť zeleninu a ovocie tak, aby nám nič z toho nehrozilo?
Na kvalitu ovocia a zeleniny pozerajte už pri nakupovaní
Ovocie a zelenina sú často kontaminované baktériami, vírusmi alebo rôznymi patogénmi, ktoré sa na nich môžu dostať nielen z pesticídov, ale aj obyčajného kontaktu so zemou alebo vodou. Tiež sa to môže stať pri kontakte s rukami a nástrojmi používanými pri zbere a spracovaní. Správnym umývaním sa zbavíte aj drobného hmyzu či aplikovaného voskového povlaku.
Pred konzumáciou ovocia a zeleniny by ste mali brať do úvahy aj rady o správnom nakupovaní. Aj keď sú produkty označené „bio“ neznamená to automaticky ich nezávadnosť.
V prvom rade skontrolujte dátum expirácie tohto druhu potravín. Napríklad na balených cherry paradajkách je často vidieť známky orosenia. Znamená to, že počas skladovania boli podchladené, čiže už na pulte začína zárodok hnilobného procesu. Napovie vám aj vôňa a konzistencia ovocia či zeleniny.
Treba tiež využiť svoje zmysly, skúsenosti a pocity – častokrát na ne zabúdame kvôli lacnému akciovému tovaru, ktorý je k nám exportovaný predovšetkým zo zahraničia. Odporúčame kupovať len overené a skúsenosťou podložené kvality.
Skúste to s jedlou sódou
Dôležité je, samozrejme, aj skladovanie. Umývanie totiž nezachráni to, čo ste predtým pokazili zlým uskladnením ovocia a zeleniny. Najlepšie je odstrániť viditeľné nečistoty z nich ešte pred uskladnením.
Zeleninu a ovocie často skladujeme v chladničke, ale aj tam by ste sa mali postarať o to, aby nedošlo k zapareniu a bola zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu. Nikdy neskladujte ovocie a zeleninu v chladničke dlhšie, než 4 dni.
Teraz sa pozrime na samotné umývanie. Väčšina z nás umýva ovocie a zeleninu len pod čistou tečúcou vodou. Výskum naozaj dokázal, že väčšina komerčných čistiacich prostriedkov, ktoré sa na umývanie ovocia a zeleniny odporúčajú, nie je o nič účinnejšia, ako samotná voda. Existujú však rôzne spôsoby umývania ovocia a zeleniny.
Jedným z najjednoduchších a nákladovo najefektívnejších spôsobov odstraňovania určitých pesticídov je napríklad slaná voda. Listovú zeleninu zasa odporúčame umývať pomocou sódy bikarbóny: do vody na umývanie jej stačí pridať jednu lyžičku a dobre premiešať. Potom do nej namočte listovú, alebo aj inú zeleninu aspoň na desať minút, následne opláchnite a pesticídov sa už nemusíte obávať.
Neumývajte ovocie hneď po príchode z obchodu
Na dôkladné umytie ovocia a zeleniny si môžete pripraviť aj domáci čistiaci prostriedok. Pripravte si dostatočne veľkú nádobku s rozprašovačom, do ktorej nalejte jablčný ocot, citrónovú šťavu a vodu. Uzavrite a dobre pretrepte, aby sa ingrediencie premiešali. Prípravok použite tak, že ho v hrubej vrstve nastriekajte priamo na ovocné a zeleninové plody. Po chvíľke ich ešte opláchnite pod čistou vodou.
Ovocie s hladkou šupkou, ako sú jablká, nektárinky a čerešne, môžete tiež umývať v kúpeli sódy bikarbóny tak, ako listovú zeleninu. Bobule môžete opláchnuť pod studenou vodou v sitku a potom jemne osušiť čistou kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami tesne predtým, ako ich chcete zjesť.
Aj keď vám inštinkt možno velí oplachovať bobule ovocia, keď si ich prinesiete domov, v skutočnosti to len zvyšuje vlhkosť a urýchľuje kazenie, mikroflóru a plesne. To je dôvod, prečo je najlepšie opláchnuť ovocie krátko predtým, ako ho budete jesť. Chýba vám doma nejaká pekná miska na ovocie alebo jednoducho organizér do chladničky alebo skrine, kde by ste ho mohli uskladniť? Využite zľavové kódy pre slovenské eshopy alebo pre české eshopy a nakúpte čokoľvek, čo do domácnosti práve potrebujete, výhodne a pohodlne.